Home Portfolio Aloia cms

Aloia CMS homepage](/images/work/aloiacmscom.png "Aloia CMS homepage")

Aloia CMS

AloiaCMS is een drop-in flat file CMS, gebouwd op Laravel. Je hoeft niet je hele toepassing CMS-mogelijkheden te kunnen bieden, kun je het CMS gewoon als bibliotheek opnemen en beginnen met schrijven.

Het doel van het project

Het doel met het project is om een inhoudsbeheersysteem te maken, maar de ontwikkelaar het ultieme vrijheid. Het CMS stelt dus geen beperkingen aan waar je de bestanden moet serveren en hoe je ze weergeeft. Dit is allemaal aanpasbaar. Het enige wat de ontwikkelaar hoeft te doen is het CMS vertellen waar de bestanden staan. Dat is het. Het enige wat het doet is bestanden up-to-date houden tussen de browser en de server.

Hoe wordt de website gebouwd?

De website is gemaakt met Jekyll en wordt gehost op GitHub pagina's. Zo kan ik de website bijwerken door eenvoudig commits naar GitHub te pushen. Alles gebeurt automatisch: hosting wordt gedaan door GitHub en zelfs een SSL certificaat wordt via GitHub pagina's uitgegeven. Dit betekent dat ik me concentreer op de inhoud en nieuwe functies, zonder aan iets anders te hoeven denken.

Ik had al eerder gekeken naar het hosten van een website op GitHub pagina's en het leek gemakkelijk genoeg, maar ik wilde niet dat om te rommelen met statische HTML bestanden, want de meeste code moet op alle pagina's gedupliceerd worden. Dit is de reden waarom ik er nooit echt serieus aandacht aan besteedde. Dit was tot ik Jekyll ontdekte.

Ik had al eerder van Jekyll gehoord, maar het was erg ontmoedigend voor me, want het is een Ruby Gem en ik ben een PHP ontwikkelaar. Maar ik dacht: "Hoe moeilijk kan het echt zijn?". Dat was de juiste benadering, want bleek, is het uiterst eenvoudig.

De eerste paar pagina's online krijgen was een fluitje van een cent en het ontwikkelingsproces is heel plezierig.

Documentatie

Behalve dat de website als landingspagina dient, bevat hij ook documentatie. Het schrijven van deze documentatie is een doorlopend project, maar de website dient als een plaats waar je vind je alle officiële plugins, extra bronnen, en gedetailleerde documentatie voor het CMS. Je vindt de documentatie door hier te klikken.

Gebruikte hulpmiddelen

Ik gebruikte de volgende hulpmiddelen om deze website te maken:

  • Jekyll
  • GitHub pagina's
  • SCSS (+tailwindcss)
View the website