Home De techstack die ik gebruikte om deze website te bouwen

De techstack die ik gebruikte om deze website te bouwen

Ik heb deze website gebouwd met een paar verschillende technologieën. Sommige gebruik ik vaker dan andere:

DigitalOcean

Jarenlang heb ik de meeste van mijn projecten gehost op een droplet van DigitalOcean. Wat me vooral opviel was dat ik een privé server kon krijgen voor maar $5 per maand. Tegenwoordig waardeer ik gewoon erg de simplistische interface en de mogelijkheid om een server met een paar klikken te beheren. Ik weet dat dit klinkt als een verkooppraatje, maar het is mijn eerlijke mening.

Apache

De webserver voor deze website is Apache. Hoewel ik dezer dagen meestal Nginx gebruik, onderhoud ik mijn Apache vaardigheden een beetje door deze website ermee te hosten. Enkele jaren geleden begon ik op deze server met Apache te hosten en het heeft me nooit een probleem gegeven (lees: excuus om over te stappen op Nginx). Ik volg de aanpak "if it's not broken, don't fix it" in dit geval. Ik zal in de toekomst waarschijnlijk op Nginx overschakelen, maar niet omdat Apache geen geweldige webserver is.

Laravel

Ik heb Laravel gebruikt om alles op zijn plaats te houden en de inhoud op deze website te serveren. Ik heb Laravel de afgelopen 4 jaar voor elk project gebruikt en blijf elke dag nieuwe functies ontdekken.

Aloia CMS

Aloia CMS is een drop-in flat file inhoudbeheersysteem en ik gebruik het om het me gemakkelijker te maken mijn inhoud te beheren als ik niet in de buurt van mijn laptop ben. Zo kan ik inhoud maken en bijwerken vanaf mijn telefoon, terwijl ik niet thuis ben, of eigenlijk elk ander scenario. Als je geïnteresseerd bent om meer te weten te komen, kun je het project bekijken op aloiacms.com.

Tailwindcss + SCSS

Ik ben een full-stack webontwikkelaar en geen front-end ontwikkelaar, dus ik weet hoe ik CSS moet schrijven, want dat hoort bij mijn werk. Ik vind CSS schrijven echter niet leuk of interessant op welke manier dan ook. Dit is de reden waarom ik Tailwindcss gebruik voor alle styling op deze website. Als de utility klassen repetitief worden, vervang ik ze door herbruikbare klassen die allemaal in SCSS bestanden gedefinieerd zijn.

Markdown

Geniet je van alle inhoud op deze website? Wel dat is allemaal geschreven in Markdown. Dat klopt... deze website maakt geen gebruik van een databank. Omdat dit een eenvoudige website is met wat inhoud schrijf ik alle inhoud gewoon in markdown bestanden, net zoals ik op Github zou doen. Dit helpt me om me op de inhoud te concentreren in plaats van op de vormgeving.

XML

Aloia CMS genereert automatisch verschillende XML bestanden wanneer blog berichten worden gepubliceerd. Deze bestanden bevatten een sitemap van alle pagina's op deze website, de tweede is een Atom feed en RSS feed voor al mijn blogberichten.

Ontwerp inspiratie

Ik ben geen groot ontwerper, dus ik had deze website niet kunnen bouwen zonder een uitstekend voorbeeld gemaakt door Gil Huybrecht.

Wil je in de code graven?

Je kunt alle broncode voor deze website bekijken op Github.