Home Blog Waarom je in 2023 (nog steeds) een RSS-feed moet toevoegen aan je website

RSS-logo

Waarom je in 2023 (nog steeds) een RSS-feed moet toevoegen aan je website

Wil je een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van al het laatste nieuws en updates van je favoriete content websites? Nou, RSS feeds zijn er om je te helpen! Een RSS-feed (of Really Simple Syndication) is als een online krant die verhalen uit verschillende bronnen verzamelt. Het is een geweldige manier voor lezers om snel te weten te komen wat er nieuw is, zonder dat ze elke afzonderlijke website hoeven te bezoeken. En ook al lijkt het in 2022 verouderd, het toevoegen van een RSS-feed aan je inhoudelijke website kan in 2023 en daarna enorm voordelig zijn. In deze blogpost leg ik uit waarom je in deze tijd nog steeds een RSS feed aan je website zou moeten toevoegen.

Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken:

 • Wat is een RSS feed?
 • Hoe voeg ik een RSS feed toe aan mijn website?
 • Wat zijn de voordelen van het toevoegen van een RSS-feed aan een website?
 • Is het de moeite waard om in 2023 een RSS-feed toe te voegen?
 • Zijn er nadelen aan het gebruik van een RSS Feed voor websites?

Laten we beginnen!

Wat is een RSS feed?

Heb je wel eens gehoord van een RSS feed? Het staat voor "Really Simple Syndication" en het is een geweldige manier om het laatste nieuws en updates van meerdere bronnen te krijgen, zonder dat je naar elke website afzonderlijk hoeft te gaan. Een RSS-feed is een op XML gebaseerd bestand (een "feed" genoemd) dat alle recente inhoud van je website bevat. Mensen kunnen zich op de feed abonneren, zodat hun favoriete nieuwslezer automatisch wordt bijgewerkt als er nieuwe inhoud wordt gepubliceerd.

Begin jaren 2000 werd RSS ontwikkeld door Netscape Communications Corporation als alternatief voor andere formaten voor websyndicatie. Deze versie - die toen RSS 0.91 heette - werd snel populair bij uitgevers van inhoud.

Een paar jaar later verbeterden software-ontwikkelaars het formaat verder tot wat we nu RSS 2.0 noemen. Deze versie had meer controle over hoe informatie werd weergegeven aan nieuwslezers, en het werd nog populairder vanwege zijn flexibele karakter en gebruiksgemak in vergelijking met andere web-syndicatie formaten.

Tegenwoordig gebruiken mensen RSS-feeds voor blogs, nieuwssites, podcasts en meer - zodat we allemaal op de hoogte blijven van de nieuwste inhoud van onze favoriete bronnen!

Hoe voeg ik een RSS feed toe aan mijn website?

Het toevoegen van een RSS-feed aan je website is vrij eenvoudig. Als je een CMS gebruikt om je website te onderhouden, is de kans groot dat je al een RSS-feed op je website hebt. Je kunt dit controleren door naar mywebsite.com/rss.xml te gaan. Als je een XML document ziet, heb je al een RSS feed op je website en kun je naar de volgende paragraaf gaan.

Als je nog geen RSS-feed hebt, is het aanmaken ervan vrij eenvoudig. Laten we een basisvoorbeeld bekijken:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<rss xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" version="2.0">
  <channel>
    <description>My website name</description>
    <title>My website name</title>
    <link>https://mywebsite.com</link>
    <pubDate>Fri, 23 Dec 2022 12:00:00 GMT</pubDate>
    <item>
      <description>This is a description of my blog post.</description>
      <title>The title of my blog post</title>
      <link>https://mywebsite.com/blog/my-great-post/</link> <guid>https://mywebsite.com/blog/my-great-post/</guid>
      <pubDate>Fri, 23 Dec 2022 12:00:00 GMT</pubDate>
      <media:content xmlns:media="http://search.yahoo.com/mrss/" url="https://mywebsite.com/image.jpg" medium="image" type="image/jpeg" width="640" height="426"/>
    </item>
  </channel>
</rss>

Elke RSS feed begint met een XML versie verklaring, heeft een RSS wrapper, en bevat kanaal en item informatie.

Het kanaal bevat informatie over je website: titel, beschrijving, URL (link), en de publicatiedatum van deze feed (pubDate). De items bevatten soortgelijke items: titel, beschrijving, URL (link), pubDate, en een mediaobject.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar dit zijn de basisprincipes van een RSS feed voor een blog.

Je kunt de volledige RSS 2.0 spec vinden op W3C.

Wat zijn de voordelen van het toevoegen van een RSS-feed aan een website?

Het toevoegen van een RSS-feed aan je website kan in 2023 en daarna enorm voordelig zijn. Hier zijn enkele van de grootste voordelen:

 • Verhoogde zichtbaarheid: Door een RSS-feed aan te bieden, maak je het makkelijker voor gebruikers om nieuwe inhoud op je website te vinden zonder elke pagina handmatig te hoeven bezoeken. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om op de hoogte te blijven van je laatste berichten en updates.

 • Verbeterde vindbaarheid: Met RSS-feeds kan inhoud worden gesyndiceerd over verschillende platforms, wat je zichtbaarheid in de zoekresultaten kan helpen vergroten en organisch verkeer naar je website kan stimuleren.

 • Hogere betrokkenheid: Door een RSS-feed aan te bieden, maak je het makkelijker voor gebruikers om betrokken te blijven bij je inhoud. Daardoor kun je de tijd die gebruikers op je website doorbrengen verlengen, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages en een betere algemene gebruikerservaring.

 • Makkelijker inhoud promoten: Met RSS feeds kun je gemakkelijker je inhoud promoten via sociale media sites als Twitter, Facebook en LinkedIn. Het stelt je ook in staat om automatisering in te bouwen op nieuwe items in je RSS feed. Dit bericht wordt bijvoorbeeld automatisch gepubliceerd op LinkedIn en Twitter, omdat de RSS-feed is bijgewerkt met dit blogbericht.

Kortom, het toevoegen van een RSS-feed aan je website in 2023 kan je helpen je zichtbaarheid, betrokkenheid en algehele gebruikerservaring te vergroten. Wacht dus niet langer - begin vandaag nog met het opzetten van je RSS feed!

Is het de moeite waard om in 2023 een RSS-feed toe te voegen?

RSS was vroeger de beste manier om je inhoud de wereld in te krijgen. Sociale media namen dit voordeel weg omdat de inhoud ervan veel gemakkelijker te verteren was dan het opzetten van een RSS feed. Maar nu er meer ongelooflijke (no-code) tools zijn dan ooit, komt de rol van de RSS feed terug!

RSS feeds kunnen worden gebruikt voor meer dan alleen content promotie. Ze kunnen worden gebruikt om het publiceren van inhoud op verschillende platforms te automatiseren, waardoor je het meeste uit je inhoud kunt halen en een breder publiek kunt bereiken. Je kunt je blogberichten automatisch cross-posten naar veel platforms tegelijk, je kunt je e-commerce aanbod synchroniseren naar Google shopping, je Facebook productcatalogus en Instagram shopping. Het mooiste is dat je voor deze automatisering geen API-toegang hoeft in te stellen! Alles wat je nodig hebt is je vertrouwde RSS-feed.

Al met al zal het toevoegen van een RSS-feed aan je website in 2023 ongetwijfeld veel voordelen opleveren en je helpen een succesvolle online aanwezigheid op te bouwen.

Zijn er nadelen aan het gebruik van een RSS Feed voor websites?

Zoals elke technologie hebben ook RSS feeds bepaalde nadelen. Het grootste is dat de meeste gebruikers tegenwoordig geen RSS-lezers gebruiken. Je zult dus moeten vertrouwen op andere methoden (zoals e-mail nieuwsbrieven) om je volgers op de hoogte te brengen van nieuwe inhoud en updates. Bovendien, als je een blog of een e-commerce site hebt, moet je ervoor zorgen dat je RSS feed up-to-date is met de nieuwste inhoud. Als het verouderd is, kan het een afknapper zijn voor bezoekers en zullen ze je website niet bezoeken.

Over het geheel genomen kan een RSS-feed enorm voordelig zijn als je hem zorgvuldig gebruikt en actueel houdt. Je kunt deze technologie het beste gebruiken in combinatie met andere methoden zoals e-mailnieuwsbrieven, berichten op sociale media en blogs om het meeste uit je inhoud te halen.

Conclusie

Het toevoegen van een RSS-feed aan je website in 2023 kan tal van voordelen opleveren, zoals het vergroten van de zichtbaarheid, de vindbaarheid en de betrokkenheid. Je moet er echter voor zorgen dat je RSS-feed altijd actueel is om er het meeste uit te halen. Bovendien moet je andere methoden gebruiken, zoals e-mailnieuwsbrieven en berichten op sociale media in combinatie met je RSS feed om de beste resultaten te bereiken.

Over het geheel genomen kan een RSS feed, mits goed gebruikt, een geweldig hulpmiddel zijn om de online aanwezigheid van je website te vergroten en meer mensen te bereiken met je inhoud. Wacht dus niet langer - begin vandaag nog met het opzetten van je RSS feed!

Gepubliceerd op: December 23rd, 2022

Ik help je met het behalen van geweldige SEO, hogere conversies, en grotere groei van jouw bedrijf

Neem nu contact op om jouw bedrijf te groeien

Roelof Jan Elsinga